Guide till Gardner Covert rigtillbehör

Guide till Gardner Covert rigtillbehör

Gardner Coverts rigtillbehör tillhör marknadens allra bästa och ligger dessutom i en prisklass som gör de till ett tidigt val för många storfiskare. Här är MB:s guide till Gardner Coverts rigtillbehör.

Tipsa en vän:
Ditt namn:Din epost:Mottagarens epost:

1. Gardner Clip Kit Session Pack utgör, vad man kan säga, själva basen i hela denna serie av rigtillbehör. Här får du en uppsättning av det allt (förutom tubing) som behövs för att göra moderna riggar för fiskar som karp, sutare och braxen. Till vänster på bilden syns en anti tangle sleeve på tafsen (som bland annat ”kickar iväg” tafsen och minimerar trasselrisk). Den träs över ett lekande i någon form (här ett Kwik-Lok) som i sin tur förbinder tafsen med huvudlinan. På huvudlinan sitter ett lead-clip (där sänket sätts fast) samt en tail-rubber som sätts på lead-clipet för att inte sänket skall ramla av i kastet, eller liknande.

Se även denna video om Gardners rigtillbehör.

2. Till de rig-komponenter som finns med i ”session-packet” används allra oftast rig-tube. En rig-tube har fler funktioner än vad Gardner anger här. Förutom att den minskar risken för trassel, skyddar den även fiskens fjäll och den nedersta delen av linan, som kan komma i kontakt med vegetation och snags. I Gardners serie finns tubing i både PVC och Tungsten. Båda varianterna lägger sig fint efter botten, så länge du inte spänner upp linan tajt direkt efter utlägg. Låt linan sjunka ordentligt så att tubing lägger sig tajt efter botten. Tungsten har högre densitet än PVC.

3. Här visas hur Anti-Tangle-Sleeeves även kan används vid s.k. helikopter-riggar för att minska risken för trassel och få bra betespresentation. De kan också används vid paternoster-tackel av samma anledning. På bilden visas ett sänke av flat-pear-modell och Metebolaget sålde under 2011 sänken från just Gardner Tackle, men även Fox och Atomic Tackle.

4. Här ser vi en liten annan uppsättning av en helikopter-rig. Här används en ring-swivel istället, samt en arrow-bead. Tripwire är ett tafsmaterial från Gardner Tackle. Den komponent som är markerad med rött är en s.k. arrow bead som gör tacklet strömlinjeformat och mindre trasselbenäget.

5. Idag finns en rad olika ”länkar” mellan huvudlinan och tafsen. Här är ett Easi-Clip. Tanken med det, precis som med Kwik-Lok, är att snabbt kunna byta tafsar utan att behöva knyta om. Easi-Clipset, märkt i rött, skyddas här av Silicone-Sleeves. Notera här att det lekande som i princip sitter på alla sänket, är avklippt. Det går även att trä Silicone-Sleeves över ett sänkeslekande för att få ett mer trasselfritt och tajt tackel.

6. Q-rings kan används tillsammans med lekanden till tafsen, och som länk mellan lead-clips och sänket för att ge det mer rörelseutrymmet.

7. Buffer-beads visas här i ett par olika situationer. Nedan ser vi hur det ersätter en normal gummipärla för att skapa distans och skydd mellan lekandet, dess knut och sänket. Det minskar även trasselrisken. Längst ner ser vi att sänket löper (glider) på en tubing, eller kanske leadcore, och det är alltså ett glidande tackel, eller running-rig, som är den engelska benämningen.

8. Här visas hookstops på Gardners suveräna bestseller-krok: Mugga. Stopsen ger betet, här en boilie, möjlighet att glida på krokskaftet och bidra till bra krokfäste.

9. Här visas nyttoområden för tre olika typer av s.k. rig-rings. Med dessa så ökas krokningsförmågan. Metebolaget säljer alla varianter av rig-rings som Gardner Tackle marknadsför.

Länkar:

1. Luis recenserar rigtillbehör och tafsar från Gardner Tackle.

MB