Luis gör stickmixer med sting

Luis gör stickmixer med sting

Stickmixer och meshbags är en vinnande melodi i karpfiske. På Luis Rasmussens blogg kan vi läsa om hur han gör suveräna sådana på Mistral Baits groundbaits och pellets. Här återger vi Luis blogginlägg.

Tipsa en vän:
Ditt namn:Din epost:Mottagarens epost:

Jag tänkte visa dig hur du enkelt kan göra ett par väldigt effektiva stixmixer till ditt karpfiske. Jag skrev indledningsvis, ett bete för höstens karpar, kanske lite fel? Dessa fungerar året runt och är väldigt effektiva både i varmt badvatten och i iskalla vatten. Mycket doft av fisk och kryddor ger karpen en så kallad (kan inte låta bli reaktion) och den behöver du när det börjar tuffa till sig om en månads tid. Dessa mixer är billiga att göra och du kan använder vilka kryddor och groundbaits du önskar, ta vad du har hemma, så enkelt är det!

Här ska jag göra två like olika stixmixer och jag har två Maggiboxar, börja med att hälla med en burk tonfisk i olja, inte vatten, som kommer att lösa upp sin PVA. Jag körde ner två burkar tonfisk i varje, som krossas med en gaffel. Därefter tillsätter du 2 matskedar med salt och en matsked med chilliflingor och mosar ihop detta.

Blanda ihop salt och kryddorna ordentligt och låt det vila lite typ 15 minuter, rör om igen och du vill märka att det mesta av oljan ligger i botten av burken, rör upp den igen och sedan tillsätter du ditt groundbait.

Jag har här valt Crab and Crawfish och Rosehip Groundbaits här, båda från Mistral Baits och jag börjar med att röra ner 3 stora matskedar Groundbaits och låter det vila en stund och tillsätter sedan ytterligare 3 matskedar och det brukar bli en lagom konsistens på mixen. Som du ser har dessa Groundbaits en färg som är iögonfallande för karpen och det är bra i mörka vatten eller som nu en mörk årstid.

Jag tillsätter alltid lite pellets i detta stadie av proceduren, dessa pellets ger lite mjuka födoprodukter i mixen, som karpen hittar bland allt annat som ligger utspridd runt ditt krokbete och den får lite att sänka garden över. Jag valde Mistrals 2 mm och 6 mm Rosehip pellets till Rosehipmixen och vanliga Halibut pellets i 2, 4 och 6 mm till Crab and Crawfiskmixen. Dessa pellets får mjukna sakta i mixen, som nu är klar för bruk. Men jag brukar låta stixmixen stå ett dygn i rumstemperatur och sen har den rätt doft och en perfekt konsistens för att göra små stix av. Du ser på högre bild, att jag har lite extra pellets, det är hårda pellets, som jag ströar över mixen precis innan jag ska göra mina stix och dessa hårda pellets, ger karpen lite chrunciness som den älskar.

Här är de färdiga mixerna och det är bara att skrida till verket och göra dina stix, nu vid denna tid, kan du göra dem lite större och succesivt minska dem allt eftersom att vattentemperaturen sjunker eller efter karpens beteende, du märker snart vilken size på din stix som den vill ha.

Dessa stixmixer som jag har visat dig här, har en bra doft och de löser upp sig ganska snabbt och sprider ut sina budskap, de är en perfekt partner för dig som vill fiska med ett bete lite off-side eller rent av ett single baits på en annan plats. En 4 cm lång stix vid denna årstid, är en lagom stor munfull för en hungrig höstkarp och med en smal stix som inte väger mer än 30 gran, så kan du kasta dem väldigt långt och formen gör att du får bra presition i kasten. En längre stix kan dölja hela din rigg, om så skulle behövas!

Längre fram i höst, när vattentemperaturen verkligen sjunker snabbt, så är det mindre beten och mindre stix som gäller. Jag kommer att fiska med 2 x 10 mm boilies och en 2 – 3 cm stix som ska locka fram karpen till just mina krokbeten.

Jag vet att detta fungerar suveränt i alla vatten, allt du behöver göra, är att lokalisera fisken, sprida ut dina små 10 mm boilies, så karpen får röra på sig och däregenom bränna energi och bland dessa utspridda 10 mm, ligger din lilla stix och ger ifrån sig signalen: Kom och ta mig och i 9 av 10 fall lyssnar karpen och tar ditt krokbete, som låg snyggt inbäddad i en tonfiskdoftande täcke. Svårare än så är det inte!

Ett par tips här på slutet är, att du ska välja en bra Groundbait som inte har en massa stora partiklar, i värsta fall får du sila den först, krossa tonfisken ordentligt, man vill inte gärna ha fiskben i handen under tillverkningen av stixserna och skulle din stixmix bli lite torr, så kan du piffa upp den med lite extra fiskolja, hampolja, sesamolja eller rapsolja och få rätt konsisten på den igen.

Tänk även på att, om du gör dina stix hemma i förväg, så löser dessa sig snabbt i varmt vatten under sommaren, men det tar lite längre tid under den kalla årstiden i och med att PVA – materialet suger åt sig oljan och vattnet måste först lösa upp detta, innan stixen spricker upp, så vid kallvattensfiske rekommenderar jag dig att göra dina stix på plats när du behöver dem.

För extra dragningskraft, kan du ha krossade boilies, Tigers, hampfrön eller annat i din stixmix, det mesta fungerar bra och det är bara din fantasi som sätter gränsen för galenskapet, vi har gett oss in på, ut med med dina stix och upplev hur effektiva och hur billiga de är att tillverka. Bevara dina stixmixer i frysen mellan fiskepassen, så inte oljan mm härsknar. Det fryser aldrig till en klump genom oljan och det tinar upp väldigt snabbt, ca 20 minuter och under den tiden får du fram spöna på poden.