Karpens fredagsmeny

Karpens fredagsmeny

I början på säsongen 2012 tittade Luis Rasmussen närmare på lite läckerheter att erbjuda karparna under ett karpfiskepass en fredag. Så här berättade han om hur han skulle fiska!

Tipsa en vän:
Ditt namn:Din epost:Mottagarens epost:

Jag tänkte bjuda på lite extra gott på fredag och jag hoppas på ett par gäster framåt förmiddagen och kanske någon, som hade vägen förbi, senare under eftermiddagen.

Jag har även ändrat lite programmet, jag ska fiska med alla spön på samma djup till en början och allt eftersom solen värmer upp den lilla vasskanten längs land, så ska ett spö läggas där.

Jag har inte mäskat något under veckan, av flera skäl. Dels tror jag inte att det behövs, fisken finns där och sen hade jag ingen möjlighet att ta mig dit, men det ska nog gå vägen i helgen, var jag kan fiska fredag och söndag.

Jag har gjord ett gäng pellet shape boilies av Mistrals Pure Pineappel, 20 mm långa och 12 – 15 mm breda till formen. Fördelen med dessa är dels en annan form, de flesta karpar hittar jo en rund boilie och åker ditt och de lär sig.

Sen släpper dessa skalade beten ut sin doft snabbare och de är inte så enkla att spotta ut som en rund boilie, de suger till sig dipp som svampar, så bara fördelar med dessa P – shapes, som jag kallar dem.

Jag krossar oftast hälften av det, som jag skär bort och andra halvan används, som de är och ganska ofta blandar jag detta i samma PVA-bag.

Jag får ett fint pulver och lite tunna boilieflingor, som ligger fint på dybottnen och skriker ut sitt budskap, samtidigt går inget till spillo.

Bild: Rosehip och Pure Pineappel är en vinnarkombination av dofter och jag tillsätter väldigt ofta lite Rosehip pellets och krossar dessa tillsammans med boilieflingorna.

Det är en oslagbar kombination och denna doftblandning av ananas och nypon, får karparna till att gapa lite extra stort och detta är så enkelt att göra hemma kvällen innan du ska fiska.

Två av mina spö ska prydas med sådana meshbags under fredagen och söndagens fiske. Jag skulle nog bli ganska förvånad, om jag inte får ett take på dessa små fina aptitretare.

Lite mindre identiska sticks med krossade Rosehip pellets, Pure Pineappel och lite gamla Tutti boilies, som jag hittade, ja, de åkte med av bara farten!

Mer än så här gör jag inte av med på en dags fiske, i så fall har jag haft flera takes och har blöta säckar! Jag har allt klart och mina linor i clips, detta för att kunna komma igång snabbt med fisket.

Jag kastar bara ut en gång för att inte skrämma fisken och jag kastar inte om mina spö, om jag inte blir tvungen till det.

Däremot har jag alltid med mig några bags med pellets och några riggar, som är färdiga med fakebaits, jag använder dessa för att kasta på fisk, som visar sig och jag dippar hela bagen med bete och allt, innan jag lägger ut det mot fisken.

Grunden till att jag dippar det hela, är att det kan ta lite tid för karpen att hitta mina beten och jag har märkt att ganska ofta vid fiske med en stick, som har småbitar eller pulver av boilies, så har småfisken rensat det hela eller det mesta, innan karpen kommer fram.

Pellets håller lite längre och jag tror att det hjälper mig, det ska sägas att dessa pelletbags även används under det vanliga fisket, inte bara för fisk som visar sig, man tar vad man har eller?

Det är inte mycket beten jag har med mig, lite fakes, mina krokbeten, mina bags och lite extra mix om det skulle behövas, någon dipp och spray. Det räcker så, om jag inte ska mäska, utan bara köra lite single baits.

Lite boilies för mäskning ska det nog läggas ut och kanske även lite partiklar över ett spö som lite av ett test, kanske man skulle lägga lite av detta vid vasskanten. Senast hade jag Rosehip och White Choclate i 10 mm som mäsk och det ska jag fortsätta med.

Vattnet är så klart att jag kan se om de har varit inne och ätit. Ett par bönor på en rigg med en Longshank och det glider in så fint, vänder sig och musiken börjar borta hos mig.

Jag ska avsluta dagens inlägg med en fråga, som rätt många har ställt. Problemet man har haft är, att man har köpt Tuna i vatten och PVA materialet har löst upp sig, innan man ens har hunnit knyta färdigt.

Så är det gott folk, ni ska ha Tuna i olja, det är det bästa. Men det finns en liten fördel med Tuna i vatten, nämligen den, att den sprider sin doft nu i det kalla vattnet, mycket snabbare än en burk med Tuna i olja och så här gör du.

Öppna en burk majs och två burkar Tuna i vatten och låt allt vatten rinna av, så det inte droppar mer. Lägg det hela i en matberedare och tillsätt 3 matskedar salt och kör i 1 minut och låt det stå i 10 minuter.

Därefter lägger du mixen i en mindre burk och tillsätter lite groundbait t ex Mistrals Crab and Crawfish, som innehåller krossade nötter, hampa och en stor del fishmeal och en bra fiskdoft, som går lite åt Makrillhållet.

Rör ihop det hela tills du får en bra konsistens på mixen och nu lockar den karp och löser inte upp din PVA förrän den kommer i kontakt med sötvattnet. Majsstärkelsen binder ihop det hela, saltet älskar fisken och likaså tonfisken.

Kalla vatten = Tuna i vatten, Varma vatten = Tuna i olja, kanske en bra regel att följa? Tuna fungerar året runt, karpen älskar doften, sältan och köttet.

Luis Rasmussen