Nu är det säsong för vimmafiske!
Har du upptäckt vimmafiske ännu?

Nu är det säsong för vimmafiske!

Nu i slutet av april och några veckor in i maj så är det högsäsong för vimmafiska, då vimmorna stiger i åar för lek. Räka är ett klassiskt bete för de hårdfajtande silverfiskarna. Här är vimman!

Tipsa en vän:
Ditt namn:Din epost:Mottagarens epost:

Utanför metarnas skaror är vimmor tämligen okända fiskar. För vissa metare tillhör dock vimmafisket en av årets höjdpunkter. Ett lätt quiverspö, en bankstick, några krokar och sänken och en påse räkor är allt som behövs för ett framgångsrikt vimmafiske.

Här är vimman!

Bild: Vimmor skiljer sig från övriga vitfiskar genom dess distinkta ”nos”. Håll utkik efter den.

Bild: Vimmor har en kort ryggfena.

Bild: En vimma i ett mindre format. Men få, om ens någon fisk, fajtar bättre än vimman räknat gram för gram. Fiskar över kilot får anses som stora.

Hur fiskar man vimma?

Vimman hittar man lättast i strömmarna i anslutning till fiskarnas lekplatser i slutet av april och under maj. Fiske handlar först och främst bottenmete med quiverspön. Sänkena ska hålla kvar betet på platsen, men i övrigt vara så lätta som möjligt för bästa nappindikation och för bästa krokningsförmåga. Ett enkelt paternostertackel fungerar utmärkt och det går bra att använda större krokar vid fiske med räka, som många anser vara det bästa betet.

Här är några kända platser för vimmafiske:

1. Lötån vid Söderhamn, Hälsingland.

2. Testeboån, strax norr om Gävle.

3. Gavleån, mitt inne i Gävle.

4. Dalälven vid Skutskär.

5. Tämnarån vid Karlsholmsbruk

6. Forsmarksån vid Forsmark, norr om Östhammar.

7. Olandsån vid Ledsundet, norr om Östhammar.

8. Alsterån vid Mönsterås, norr om Kalmar.

9. Mörrumsån, Karlshamn, Blekinge.

OBS! Kontrollera om du äger rätt till fiske i dessa vatten. Metebolaget listar bara platser där stora vimmor har fångats på sportfiske. Den enskilda fiskaren är alltid själv ansvarig att informera sig om fiskerätten.

Visa alla blogginlägg av