”The i40 Story”

”The i40 Story”

Luis Rasmussen tillhör Sveriges absolut mest erfarna och kunniga metare. Han är fristående från Metebolaget, men då Luis är stort fan av flera av våra varumärken, inte minst Mistral Baits. Här återger vi med stor glädje vad Luis inlägg ”The i40 history” som han skrev tisdag 3 juli 2012.

Tipsa en vän:
Ditt namn:Din epost:Mottagarens epost:

Jag fick dessa boilies i min hand den 28 juli – 11 och bara färgen på dessa boilies, som ser lite urvattnade ut och den fina doften, väckte lite tankar hos mig och dessa beten skulle provas omedelbart.

Jag valde Rismåla göl, som har ett bra karpbestånd och jag valde Bloms vik, var det oftast finns karp. Nu ska det sägas att Bloms vik inte är en vik, var det hugger titt som tät, ganska många har gått tomhänta hem, fast det har varit fisk på platsen, man fiskades på.

Jag kom tidigt denna julimorgonen och kollade läget en bra stund, allt var som vanligt, lite bubbelrader här och där och en del kaskader av bubblor steg mot ytan var karparna rotade i bottnen.

Jag valde tre mindre spots för mina riggar och började med att lägga 15 – 20 stycken I 40 boilies på varje spot. På två av spöna blev det en koncentrerad mäskning och på det tredje spöet, spred jag det lite mera.

Jag mäskade eller fiskade inte direkt på bubbelkaskaderna, som karparna skapar under sina sök efter vikens små koncentrationer av Bloodworms.

Hela viken är full av löv från träden och bland alla löven och den dyiga bottnen, finns dessa små röda larver och karpen vet vart dessa finns.

Jag mäskade med både 10 och 15 mm I 40 och min förhoppning, var att karpen skulle lämna sin röda basföda och få smak för mina nya boilies.

Inte den lättaste uppgiften, när de är präglade på Bloodworms sen första dagen i livet, men tiden skulle visa, om jag skulle lyckas.

Mina riggar bestod av dubbla 15 mm, ett par riggar var klara med dubbla 10 mm och en del Snowmans med 15mm i sjunkande och pop – ups.

Gardners Sink braid var mina tafsmatrial och ett lite längre hair med KD – style Knotless Knots, allt var klart och riggarna placerades ut.

Två karpar skrämdes lite, när riggs och bags landade, men det var ingen fiskar, som stack någon längre väg och mitt självförtroende steg snabbt.

Doftspridningen kom endast från mina meshbags, som hade krossade boilies, tyvärr hade jag inte I 40 dippen på detta tidspunkt, men jag var inte det minsta rädd för att inte få fisk.

Det tog inte ens en timme innan, den första hittade ett av mina beten och det var bara början till något som fick mig att reagera, var detta nyhetens begär eller stod jag inför något helt annat?

Slättengren hade kommit ner till mig precis, när det hela började och han fick ta lite bilder, efter första fisken tittade vi lite på dessa beten och jag sa att vi ska inte ropa hej än, men ack så fel jag fick.

Bara 10 minuter efter denna läderkarp, kom nästa fisk och så fortsatte det under de 8 timmars fiske, jag hade till mitt förfogande denna dag och jag började förstå effektiviteten hos Mistral I 40 boilies.

Jag ringde John på Metebolaget och berättade lite om vad som var på gång och naturligvis blev han glad över den respons, jag hade fått på dessa boilies.

Dagen gick snabbt med att ordna riggar och beten, mäska, drilla och landa fisk. Det kändes nästan som löpande bandet och jag var definitivt den sista, som kunde gnälla över en sådan respons.

Jag har under väldigt många år haft Dynamites The Source och Nash Formula One, som helt klara favoritboilies och inte skulle det väl finnas en boilies, som kunde bräcka dessa superbeten?

Man gjorde riggar mm och sen blev man avbryten av ett ilsket run och fick släppa allt man hade i händerna och det skedde flera gånger denna dag.

Det blev till 8 karpar landade och en tappat fisk i näckrosorna på lika många timmars fiske, man kan inte vinna jämt.

Under dagen lade jag ett spö med 2 x 10 mm I 40 in på vänstra sida av viken, ingen mäsk, ingen synlig fisk, bara rakt ut i det blå – Mest för att se vad som skulle hända.

Det tog knappt en halvtimme och sen var det dags för vänstra spö och denna Fully Scale dök upp framför håven, snacka om ytterligare snabb och bra respons!

Jag hade hela tiden i huvudet att detta måste vara nyhetens begär, fast det var runs, landning av fisk, ut med 15 boilies igen och ut med riggen, en stunds väntan och sen ett nytt run o s v.

För att eliminera tanken om nyhetens begär, provade jag i andra änden av gölen och igen utan någon förmäskning och nästan samma procedur skedde, dock var det ”bara” 5 landade karpar och en tappat fisk.

Slynan kom ner precis, när jag drillade en karp och i samma ögonblick han kliver upp på plattformen, så går nästa spö iväg och Bengt fick drilla sig en karp.

Allt om nyhetens begär var numera som bortblåst ur mitt huvud, jag hade nu ett bete, som var lite väl outstanding till mitt förfogande.

Jag har aldrig haft en sådan respons på ett och samma bete under mina 30 år som karpfiskare och succén med Mistral I 40 har bara fortsatt sedan dess och jag avslutade säsongen med 182 karpar fram till isen satte stopp för mina framgångar.

Mitt vinterfiske var bra under 2010, men det skulle bara bli bättre. Det blev flera karpar i väldigt kallt väder och det blev karp under förhållanden, var man egentligen borde ha stannat inomhus.

Sen kom perioden med isen och det blev tyvärr stopp, men kanske behövde både fisken och jag en paus? Jag funderade om hur bra dessa boilies skulle vara under den svåraste tiden på året, just när isen ligger och tinar vattnet och det mesta ligger på nollan i vattnet.

Årets första kom redan den 8 januari, var det var is överallt förut om en liten öppning i Bloms vik. Dagen efter fiskade jag med Slynan på samma plats och vi fick ge upp när allt frös igen.

Sen ett par månader med ett tjock istäcke, men den 18 mars, var det tillräckligt öppet vid badplatsen för 2 spö och två timmar in i väntan, fick jag ett par försiktiga bleep och kunde kroka och landa läderkarpen, än en gång!

Kände den igen doften? Jag tror det! Betet var en 10 mm I 40 med en orange 6 mm pop – up, som sight bob och det blev fiskens fall och min andra för året och det var bara början!

Boiliefisket gick bra, men att dippa en Doggybit i I 40 dippen, det är något helt annat det! Det är så otroligt effektivt, att jag bara har 3 eller 4 blankpass denna säsong och av 83 landade karpar, så har mer än 60 av dem fallit för I 40 och FM dipp från Mistral Baits och det är lite mer än häpnadsväckande och jag har en ny favorit boilies och dipps.

Responsen på Mistrals FM – och SLR boilies har nästan varit den samma som I 40, men jag kan inte på nuvarande tidspunkt säga, att de är lika bra och det på grund av att jag mest har fiskat på ytan, men FMdippen…Ja, prova själv att doppa en doggy i denna.

Jag kommer dock för eller senare att ge dessa boilies ett ordentligt test och resultaten kommer ni att få ta del av här på bloggen.

Det blir nog inte över 180 karpar denna säsong, då jag ska satsa i lite mer i vatten med större fisk och i vatten med mindre antal fisk, men resultaten kommer och jag är inte det minsta tveksam till detta påstående!

Allan Parberry, skaparen av Mistral Baits och en baitguru av guds nåde! Han började 1981 och jag började med hans beten 10 år senare, var jag hade bra resultatet. Nu är dessa beten tillbaka i landet och jag kommer inte att släppa dessa enormt effektiva beten igen.

Bara tanken att veta, att de aldrig är betes fel att du eventuellt blankar, är guld värd. Tanken att dessa beten är så instant, att vilken karp, som passerar stannar upp och ska testa dem, är guld värd.

Att veta att om det bara finns en möjlighet att få ut ett av dessa beten i vattnet, så har du en chans på en karp, är guld värd och Allan! Du är värd din vikt i guld flera gånger om och det samma gäller för Direktören på Metebolaget!

Vi bär alla på drömmar och så även jag, jag skulle vilja ha 5 kilo I 40 torr mix och laborera lite med en del kryddor, inför mitt kommande vinterfiske. Allans koncept är perfektionerad in i minsta detalj, men jag skulle vilja prova ändå och se vad vi kunde få fram. Bättre eller sämre utdelning? Vem vet?